HELESFA

Helesfa Baranya megye aprófalvai közé tartozik. Pécstől 25 km-re, a szentlőrinci kistérségben, a Mecsek nyugati lábánál helyezkedik el.
A település neve az írott forrásokban az 1332-1335 közti időből való pápai tizedjegyzékben bukkant fel először Heleusfolua alakban. A török hódoltság ideje alatt folyamatosan lakott magyar falu volt, lakói azóta is többségében magyarok.

A község barokk templomát 1722-ben Szent Péter és Pál apostolok tiszteletére szentelték fel. Többszöri restaurálás után mai formáját 1828-ban kapta. A XVIII. században épült a Nádosyak kastélya, amelyet egy 20 holdas park vesz körül. Itt sétálva számos ritkasággal találkozhat az idelátogató, a park természetvédelmi terület. A kastély ma a megyei közgyűlés által fenntartott szociális otthon.

A falu kétutcás, ami lényegében mindvégig a Fő utca. Van egy Alsó- és Felsőfalu, s van egy szőlőhegyi rész. Az egész településen megtalálhatók a hagyományos hosszházas elrendezésű falusi lakóháztípusok. Ebben a környezetben a kertvárosias, szabadon álló, széles, emeletes lakóépületek idegen elemként jelennek meg.

Polgármester: Horváth Rudolf
Jegyző: Dr. Tóth Sándor
Aljegyző: Dr. Keresztessy Csilla
Postacím: Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal Helesfai Kirendeltsége, 7683 Helesfa Fő utca 54-55.
e-mail: hivatal@helesfa.hu
Telefon: 73/578-525

Helesfa honlapja